Under 2024 tog Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB (publ) (”SENS” eller ”Bolaget”) viktiga steg i rätt riktning för att utveckla hållbara energilösningar. Med nya initiativ, en växande projektportfölj och internationell expansion har Bolaget ytterligare stärkt sin roll i energiomställningen.
SENS leder omställningen till fossilfri energi genom att kombinera förnybar produktion som solceller (PV) med avancerad lagringsteknik som underjordisk pumpkraftlagring (UPHS) och batterisystem (BESS). SENS skapar hållbara system som stärker leveranssäkerhet och flexibilitet. Med innovation och ett fokus på hållbarhet bidrar SENS till en klimatsmart energiförsörjning som möter framtidens krav – i Sverige och globalt
2024 i korthet
På den internationella marknaden har intresset för SENS lösningar vuxit kraftigt. Bolagets senaste initiativ, särskilt inom kombinerade sol- och batteriprojekt, visar på dess förmåga att inte bara följa utan också leda utvecklingen inom energisektorn. Under 2024 har SENS aktivt deltagit i dialoger med internationella aktörer, inklusive representanter från Spanien, Rumänien och Portugal för att nämna några, och är väl positionerade för att möta den växande efterfrågan på förnybar energi och bidra till den pågående energiomställningen.
Ett av de större projekten som inletts under 2024 är Callio-projektet, där ett energikluster nu tar form vid Pyhäsalmi-gruvan i Finland. Genom att kombinera avancerade tekniker som batterilagringssystem (BESS) och underjordisk pumpkraftlagring (UPHS) med potentiella solcellslösningar (PV) etableras en framtidsinriktad plattform för hållbar energiproduktion.
Callio-projektet visar inte bara hur energilagringslösningar kan stabilisera energiförsörjningen och förbättra nätets tillförlitlighet, utan också hur de kan möjliggöra bättre utnyttjande av förnybara energikällor. Kort sagt, SENS använder energikluster för att skapa en jämnare, mer flexibel och pålitlig energiförsörjning – lösningar som möter kraven från den snabbt växande och föränderliga energimarknaden.
För närvarande har SENS över 20 aktiva projekt, där majoriteten finns i Sverige. I Sverige fortsätter långa och komplexa tillståndsprocesser att utgöra en utmaning. Dessa påverkar nyckelprojekt som är avgörande för att möta den växande efterfrågan på förnybar energi och investeringsviljan i marknaden. SENS har därför fokuserat på att effektivisera hanteringen av dessa processer och säkra anslutningsavtal – en avgörande faktor för att bibehålla operationell effektivitet och driva projekten framåt med ekonomin i fokus.
SENS intäktsmodell, som utifrån projektutveckling bygger på delbetalningar och avyttringar av projekt, har under 2024 lett till varierade resultat, vilket framgått av delårsrapporterna. Eftersom intäkterna påverkas av projektens utvecklingsfas, har de kortsiktiga fluktuationerna varit märkbara, särskilt med fler projekt i tidiga faser. När portföljen mognar och fler projekt når avyttringsfas, kommer dock intäktsflödena att stabiliseras. För att skapa en mer hållbar intäktsbas, fokuserar SENS på att bygga en bredare och mer varierad projektportfölj samt etablera långsiktiga partnerskap med riskvilliga investerare, vilket förväntas stärka bolagets finansiella stabilitet och lönsamhet på längre sikt.
Sammantaget har 2024 varit ett år som präglats av både utmaningar och framgångar. Genom att fortsätta utveckla sin projektportfölj och effektivisera verksamheten stärker SENS sin roll som pionjär i energiomställningen och lägger grunden för en hållbar framtid.
Fördelarna med att kombinera BESS och PV
Det sjunkande priset på batterilagringssystem (BESS) skapar stora möjligheter för SENS. Genom att kombinera BESS med solcellslösningar i flera av våra projekt möter vi marknadens krav på effektiv energihantering och stabilitet utifrån en allt högre grad av optimering på våra enheter och system.
Genom att kombinera BESS med PV som kluster skapas bättre möjligheter för energihantering. Överskottsenergi som genereras under de mest solrika timmarna kan lagras i batterier och användas vid tider med hög efterfrågan eller låg solproduktion. Detta bidrar till en mer stabil och tillförlitlig energiförsörjning.
Dessutom kan integrationen av BESS och PV-system ge betydande kostnadsbesparingar. När priserna på BESS sjunker förbättras avkastningen på sådana investeringar, vilket gör förnybara energilösningar mer tillgängliga och attraktiva för både företag och privatpersoner.
Stark tillväxt för marknaden för underjordisk pumpkraftlagring
Marknaden för energilagring står inför en kraftig expansion, där pumpkraftlagring förväntas spela en avgörande roll i denna utveckling. Den globala marknaden för pumpkraftlagring beräknas växa kraftigt de kommande åren och nå ett värde av 579,72 miljarder USD år 2028, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 8,9 %. Tillväxten drivs av ökande kapacitet för förnybar energi, fokus på decentraliserade energisystem, energiomställningen och elektrifiering, samt integration med variabla förnybara energikällor och hybridlösningar för energilagring.
SENS är mycket väl positionerade för att dra nytta av denna utveckling och har redan flera aktiva projekt direkt kopplat till UPHS. Dessa projekt är en del av Bolagets strategi att integrera avancerad energilagringsteknik i sina storskaliga lösningar, vilket stärker övergången till hållbara och fossilfria energilösningar.
För ytterligare information kontakta:
Henrik Boman, VD; Tel: +46 70-224 63 61
Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 december 2024 kl 10.00
Om SENS
Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB (publ), SENS, tillhandahåller lösningar som möjliggör omställningen mot en fossilfri och CO2 neutral energiförsörjning både lokalt och internationellt. SENS utvecklar, bygger och säljer storskaliga projekt inom sol- och vindkraft och energilager. Bolaget bedriver även konsultverksamhet mot energibolag och fastighetsägare inom hållbara energisystem. Företaget är också aktivt inom teknikutveckling kopplad till förnybara energislag och energilagring. Bolaget är listat på NGM Nordic SME under kortnamnet SENS.